שאיבת חלב


שאיבת חלב

 

אין ספק שאחרי הלידה, ההנקה בימים הראשונים, לילות בלי שינה, הגידול של התינוקת בחודשים הראשונים, התהליך של פרידה וחזרה לעבודה הוא אחד הקשים יותר עבור האמא, וכמובן שגם עבור התינוקת.

הרבה אמהות מניקות שואלות את עצמן האם יוכלו להמשיך להניק גם אחרי שהן חוזרות לעבודה ואיך עושים את זה, המאמר הזה אמור לספק להן את המידע.

 

מתי מתחילים ואיך בוחרים משאבת חלב טובה ומתאימה:

בעיקרון, אין צורך "להרגיל" תינוק לבקבוק הרבה מדי זמן לפני שחוזרים לעבודה. יש אמהות שחושבות שאם התינוקת לא מתרגלת לבקבוק אז כשהיא תצטרך לחזור לעבודה היא תסרב לאכול מבקבוק. זה לא תמיד כך, יש תינוקות שאוהבים לאכול מבקבוק מהרגע הראשון ויש כאלה שלא מוכנים להכניס את הפטמה של הבקבוק לפה בשום אופן גם אחרי ניסיונות רבים...(גם אם מדובר בסוגים שונים ומגוונים של בקבוקים). לכן, אני ממליצה להתחיל כשבועיים לפני החזרה המתוכננת לעבודה. עדיף שאבא או סבתא או כל אחד אחר שקרוב לתינוקת ייתן את הבקבוק בפעמים הראשונות, ולא האמא, כדי שהתינוקת תעשה את ההבחנה בין השד לבקבוק, השד: אמא, הבקבוק: אבא או אדם אחר.

לגבי משאבה, חשוב מאד לבחור משאבה שמתאימה לצרכים של האמא, בהתאם להיקף שעות העבודה, והזמן שבו היא נמצאת מחוץ לבית. אם מדובר במשרה חלקית, ויש צורך לשאוב עד פעם אחת ביום או בחלק מהימים מהשבוע, אז משאבה כמו המיני אלקטריק של מדלה בהחלט מספיקה או משאבת ההרמוני הידנית של מדלה. שתיהן משאבות טובות, המיני אלקטריק מאד רועשת, ההרמוני שקטה כיוון שהיא לא חשמלית. יש אמהות שמסתדרות יותר טוב עם משאבה ידנית ויש כאלה עם חשמלית, אם יש לכן חברה או קרובת משפחה שיכולה להשאיל לכן משאבה מהסוגים שציינתי קודם שתוכלו לבדוק אותה ואז לקנות, זה מצוין.

במידה והיקף העבודה גדול יותר ומדובר במשרה מלאה ויש צורך לשאוב לפחות פעמיים ביום, אז כדאי לעלות רמה מבחינת המשאבה ולקנות או את הswing  של מדלה- משאבה חשמלית חזקה, שקטה, קומפקטית שאפשר לקחת לעבודה, מצוינת לצרכים האלה (ניתן לקנות בשילב או דרך שרות הלקוחות של מדלה בטלפון 099727650) או את הספקטרה- משאבה שניתן להשכיר ביד שרה שהיא יחסית טובה וחזקה, אבל היא "טנק" גדולה מאד וקשה לאחסן אותה. משאבה נוספת, מצוינת וחזקה מאד שיכולה גם לשאוב דו צדדי ולחסוך הרבה זמן שאיבה היא ה-לקטינה של מדלה (מתאימה מאד גם לשאיבת חלב לפגים/תאומים ועוד). משאבה מהסוג הזה ניתן לשכור אצל יועצות הנקה (ג'סיקה או הדי) או בבייבי רותם (0774320109, 0503360911) במחיר שבועי של 50 ₪, או במחיר קבוע לחודש. יש סוגים נוספים של משאבות, של חברות נוספות, אני באופן אישי מכירה את המשאבות האלה, ויש לי ניסיון טוב איתן מדיווחים של אמהות שעשו בהן שימוש רב.

 

איך ומתי שואבים חלב, איך מאחסנים אותו:

כפי שכתבתי קודם, כשבועיים לפני החזרה המשוערת לעבודה, כדאי להתחיל לשאוב חלב על מנת ליצור איזשהו "סטוק" של חלב לימים הראשונים. אחר כך שואבים בעבודה, בהנחה שיש את התנאים לכך ואז המנה ששואבים בכל יום יכולה להספיק ליום למחרת. מה צריך לקנות לפני שמתחילים לשאוב: משאבה טובה, שקיות לאחסון חלב והקפאה (יש סוגים שונים, ומחירים שונים: של מדלה, של פלייטקס, יש גם מיכלים קטנים של אוונט, אין העדפה מיוחדת, מה שנראה לכם נוח ומתאים לצרכים שלכן, פשוט לכו לניו-פארם או לסופר פארם ותסתכלו בעיניים..), בקבוק (ההמלצה שלי היא בקבוק של חברת mam הוא מתאים יותר מבחינת הפטמה לתינוק יונק, וגם הבקבוק של מדלה calma הוא מצוין ומדמה את פעולת היניקה של התינוק. אבל אם קניתן בקבוקים אחרים, תשתמשו בהם, חבל לזרוק כסף..).

איך ומתי שואבים:

בימים הראשונים כשאתן עוד עם התינוקת בבית, נסו למצוא זמן שהתינוקת פותחת פער כלשהו בשינה, עדיף בשעות הבוקר, ותשאבו משני הצדדים כ 15-20 דקות סך הכל (בחלוקה הפנימית: 5 דקות בערך מכל צד ואז חוזר חלילה עוד 3-4 דקות). שימו לב!!! בכל משאבה יש עוצמת שאיבה, תמיד תתחילו עם העוצמה הנמוכה יותר ותעלו בהדרגה!!!). חשוב למצוא מקום נעים לשבת בו, לנשום כמה נשימות עמוקות לפני שמתחילים לשאוב ולחשוב מחשבות טובות על התינוקת (ממש דמיון מודרך...). תוך כדי שאיבה ניתן ורצוי לעזור למשאבה עם היד הפנויה ולעסות את השד, או יותר נכון לדחוס חלב כלפי מטה- לכיוון ההילה, רק להיזהר לא לשבור את הוואקום. בדרך כלל בפעמים הראשונות זה קצת קשה, ולא תמיד יוצא חלב. לא להתייאש!! בדרך כלל זה משתפר עם הזמן, צריך, כמו לכל דבר חדש, להתרגל. שימו לב! הרבה אמהות חושבות שהכמות שהן שואבות זו הכמות שיש לתינוקת שלהן לינוק. זה לא מדויק, תינוקות בדרך כלל יונקים יותר ביעילות ממשאבה ולכן לא צריך לחשוב יותר מדי על כמויות בשלב הזה....

איך מאחסנים: 

אחרי ששאבתם את החלב (לגבי כמויות, אני אתייחס לזה עוד מעט..), אתן מעבירות אותו לשקית ומקפיאות, יש על כל שקית אפשרות לרשום את התאריך שבו שאבתם את החלב. אם אתן יודעות שאתן תשתמשו בחלב הזה תוך מספר ימים (עד 8 ימים) ניתן לשמור אותו במקרר. בהקפאה חלב אם נשמר עד 4 חודשים (לא לשים בדלת של המקפיא אלא עמוק בפנים). כשאתן רוצות לתת את החלב לתינוקת כל מה שצירך לעשות זה לחמם את החלב בתוך קערה עם מים חמים (שימו לב, אין לחמם חלב אם במיקרוגל!), ואז להעביר לבקבוק.  

דבר חשוב נוסף, נסו לחלק, לפחות בהתחלה כשאתן עוד לא יודעות בדיוק כמה חלב התינוקת שלכן תאכל כשתחזרו לעבודה, את החלב למנות קטנות יחסית, עד 100 cc למנה, כדי לא להפשיר יותר מדי חלב ואז אם התינוקת לא תאכל את כולו, לא ניתן להקפיא או לקרר אותו שוב במקרר, צריך להשתמש בו תוך כמה שעות (עד 4 שעות לערך..). לכן חבל להקפיא חלב במנות גדולות מדי, להפשיר ואז לזרוק אם לא משתמשים בכל המנה, זה זהב טהור, חבל על כל טיפה!!

ולגבי כמויות: בעיקרון, זה כמובן תלוי במשקל התינוקת. קיימת נוסחה שאפשר להשתמש בה, אבל תמיד לזכור, שהנקה זה לא מתמטיקה ויש תמיד יוצאים מן הכלל. הנוסחה היא: 150 כפול משקל התינוק חלקי מספר המנות שהתינוקת אוכלת ביממה, זה יכול להיות 8 או 6 או 5...שוב תלוי כמה התינוקת יונקת ביום ובלילה....זה בגדול החישוב...אתן יכולות להתחיל במנה של כ 120-160cc לתינוקת בת שלושה חודשים לערך ולתת עוד אם צריך, אבל זה כמובן תלוי בכמות השעות שאתן נעדרות מהבית.

 

איך מאכילים תינוקת יונקת מבקבוק: 

הנקה והאכלה מבקבוק לא דומות מבחינת הפעלת מנגנון המציצה והבליעה. הבקבוק בדרך כלל הרבה יותר מהיר מבחינת הזרימה, והרבה פעמים יש נטייה להאכיל תינוקות מבקבוק מהר מדי...חשוב מאד לכבד את קצב האכילה של התינוקות ולאפשר להם לנשום, לבלוע ולאכול בנחת!! גם אנחנו המבוגרים, כשאנחנו אוכלים ארוחה ב 5 דקות, אנחנו מרגישים לא טוב אחר כך....השיטה הכי טובה של האכלה מבקבוק נקראת: paced feeding והרעיון המרכזי הוא האכלה איטית ונינוחה. איך עושים את זה: מחזיקים את התינוקת מאד זקופה (כמובן שהיא נשענת על הזרוע ולא עומדת בכוחות עצמה...), ונותנים את הבקבוק כך שהוא יהיה מקביל לרצפה, ולא גבוה מדי כך שהחלב לא נוזל לתוך הפה....ואז מתחילים: מטים את הבקבוק עם התינוקת כך שיכנס חלב לפה, סופרים 5 בליעות ומטים חזרה כך שהתינוקת יונקת אוויר....אל דאגה!! התינוקת יונקת כמו מוצץ את הפטמה של הבקבוק, היא לא בולעת אוויר!! וחוזר חלילה....זה נראה כמו נדנוד קל של הבקבוק עם התינוקת ביחד כך שתקבל לסירוגין חלב בקצב מאד איטי שמאפשר לה לבלוע בנחת ולנשום אוויר. כך הארוחה נמשכת כ 15 דקות ולא 5 דקות....נכון שבהתחלה זה נראה קצת מוזר (בעיקר לסבתות...) אבל כשעושים את זה ומתרגלים את זה, זה נראה מאד נכון לעשות. כשמאכילים תינוקות כך, הסיכוי שיסכימו לינוק ולקחת בקבוק לסירוגין, גבוה יותר.

 

איך שואבים חלב בעבודה:

יש אמהות שתנאי העבודה מאפשרים להן לשאוב חלב. כשיש חדר פרטי שניתן לנעול אותו, חיבור לחשמל ושתי הפסקות של כ 20 דקות במהלך יום עבודה מלא, ניתן לשאוב חלב בעבודה ואז לתת אותו יום למחרת או להקפיא אותו ולתת אותו בזמן אחר. בנוסף למשאבה טובה, כדאי להצטייד גם בצידנית קטנה עם קרחונית (במיוחד בקיץ) ועוד 2 בקבוקים בנוסף לבקבוק ששואבים איתו כדי לאגור את החלב ששואבים. ההנחיות הם אותן הנחיות שציינתי קודם לכן לגבי איך שואבים חלב. כשמגיעים הביתה, מעבירים את החלב לשקיות אחסון או שומרים במקרר.

 

שילוב הנקה ובקבוק: אמא שחוזרת לעבודה, יכולה להמשיך להניק בשעות שהיא נמצאת עם התינוקת שלה (אחרי צהריים ובלילה), גם אם היא בוחרת לא לשאוב חלב בעבודה. יש אפשרות לשלב הנקה ופורמולה. העיקרון של האכלה מבקבוק עם פורמולה זהה לעקרון של paced feeding  ועם הזמן הגוף יודע לייצר חלב בזמנים שבהם האמא נמצאת עם התינוקת שלה. חשוב שבימים הראשונים שיוצאים לעבודה ולא מתכוונים לשאוב חלב, לשים לב שלא ייווצר גודש, אפשר לרוקן קצת חלב בכיור או לשאוב מעט חלב רק להקלה. בכל מקרה, כל הנקה גם אם חלקית עדיפה על מעבר לפורמולה באופן מלא, כי כך התינוקת זוכה לקבל הרבה חום וקירבה מהאמא, תזונה שמותאמת בדיוק לצרכים שלה, וכמובן מתחסנת יותר ביעילות מפני מחלות.

 

אם יש לכן עוד שאלות בנושא, אשמח לענות: 0523479303 או במייל: cameliasegal@gmail.com

 

בהצלחה!!!

 

 

 

טבלה- אחסון חלב אם 

 

 טמפרטורת חדר- 19-22 מעלותטמפרטורת חדר- 22-25 מעלותמקררמקפיא
חלב אם טריעד 10 שעותעד 4 שעותעד 8 ימיםעד 4 חודשים
חלב אם מופשרעד 4 שעותלא ניתן לאחסןעד 24 שעותאין להקפיא בשנית חלב אם שהופשר

 


אתרים מומלצים שניתן לקרוא עוד חומר בנושא:

www.medela.co.il

www.linok.co.il

www.menikot.co.il